Nieuwbouw dierenasiel (iov Architecten-HMV)

NIEUWBOUW DIERENOPVANGCENTRUM PL+S, BREDA

Het nieuwe dierenopvangcentrum zal naast de opvang van honderden dieren ook een informatie-, educatie- en ontmoetingsfunctie zal krijgen, om zo het bewustzijn van publiek ten aanzien van dierenwelzijn te vergroten. De nieuwe huisvesting zal een geheel andere uitstraling moeten krijgen dan een ouderwets asiel. Geen onopvallend gebouw, waar dieren als het ware worden weggestopt, maar een open uitnodigend gebouw, waar mens én dier zich thuis voelen.

Hierop aansluitend is de entree van het dierenopvangcentrum vormgegeven als een hoge, lichte verblijfsruimte. Een ruimte die uitnodigt en al direct zicht geeft op de dierenverblijven en het binnenterrein met de speelweides.

Het dierenopvangcentrum is opgezet als een aan drie zijden gesloten bouwblok, met in het centrum de speelweides. De kattenverblijven zijn op de hondenhokken geplaatst en bereikbaar vanaf een galerij oftewel verhoogde 'straat'.

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was de rondwandeling die het publiek door het gebouw kan maken om hun toekomstige huisdier uit te zoeken. Deze bezoekersroute is zorgvuldig vormgegeven, met uitkijkpunten en de mogelijkheid om rustig te zitten. Een rondwandeling vergelijkbaar met een ‘zondagmiddag- wandeling door het park’.

Start project: 2009
In dienst van: Architecten HMV