nieuwbouw entreegebouw, oranjerie

NIEUWBOUW ENTREEGEBOUW, ORANJERIE MET TERRAS

Een nieuw entreegebouw met zitplek, waar bezoekers rustig een kopje koffie of thee kunnen drinken, was wat er nog miste op de biologische kwekerij ‘de Hessenhof'. De koffieplek ademt de sfeer van een kas of oranjerie, waar men zowel binnen als buiten van de bijzondere planten kan genieten.

Het entreegebouw is het nieuwe gezicht geworden van kwekerij ‘de Hessenhof’. Voor Hans Kramer, eigenaar van de kwekerij, was het dan ook essentieel dat het gebouw aansloot bij het ambachtelijke karakter van de kwekerij.

Als gevelbekleding is daarom gekozen voor traditoneel met zwarte lijnolie behandelde gepotdekselde delen van douglas hout en op het dak liggen gebruikte dakpannen. De metselwerk plint is aan de voorzijde enigszins verbreed en daarnaast buiten het gebouw doorgezet om zo de rol van plantenbak te kunnen vervullen.

Door het zitgedeelte van het entreegebouw uit te voeren als een glazen geventileerde en licht-geïsoleerde kas, sluit het geheel naadloos aan bij de andere bebouwing op de kwekerij en is het hier in alle seizoenen heerlijk toeven.

'Duurzaam bouwen' begint al met de oriëntatie van het gebouw. Door de oranjerie of kasruimte geheel op het zuiden te richten, maakt deze optimaal gebruik van de zonne-energie. In de zomer zorgen de bomen voor de kas voor afkoeling, daarbij kan de overige warmte met behulp van alle 'te openen ramen' weg geventileerd worden. Het schuine dak is uiteindelijk nog geheel voorzien van zonnepanelen.

(technische uitwerking i.s.m. Xander Arets)

Oplevering project: 2005
Bouw: Bouwbedrijf J. Bruil