nieuwbouw woningen (iov DKV)

NIEUWBOUW woningen, NESSELANDE, ROTTERDAM

(56 eensgezinswoningen en 2 zorgwoningen)

Het project betreft de nieuwbouw van woningen en zorgwoningen in Nesselande, Rotterdam. Nesselande is een nieuwe, waterrijke Vinex-wijk van Rotterdam, gelegen aan de Zevenhuizerplas. De wijk wordt doorsneden door een twee kilometer lange en 150 meter brede parkstrook, het Rietveldpark.

Aan dit Rietveldpark zijn 3 bijna identieke bouwblokken ontworpen. Ze zijn gesitueerd op de overgang tussen twee stedenbouwkundige milieus: de grote schaal van de doorgaande parkstrook en de kleinschaligheid van de hier aan grenzende woonstraten. Waar het bouwblok aan het park grenst, heeft het daarom een hoger representatief element. Dit element bestaat uit 3-laagse eensgezinswoningen, die worden omkaderd door een prefab betonnen rand. De overdekte driehoekige ruimte, die voor elke woning ligt, geeft vorm aan de de overgang tussen openbaar en privé.

De prefab betonnen rand is ook doorgezet bij de tweelaagse blokjes grenzend aan de woonstraten. Deze gevels zullen in de tijd geheel worden begroeid met klimop. De ramen zijn vormgegeven als uistekende erkers, zodat zij nooit overwoekerd zullen worden door de klimop, maar in de toekomst een helder patroon zullen vormen van uitsparingen in een groen vlak.

Start project: 2004
In dienst van: DKV architecten